Met het oog op kunst


“Met het oog op kunst”  is een rubriek waarin info wordt gedeeld over exposities, evenementen en kunstbeurzen die ik heb bezocht of zal gaan bezoeken. Ook  worden af en toe leestips gegeven. Deze rubriek zal dus steeds worden opgeschoond en aangevuld.

Elke definitie van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden. Daarom betekent kunst voor iedereen wat anders. We hebben in Nederland  mooie, toonaangevende musea. Omdat mijn voorkeur voornamelijk uitgaan naar kunst aan de muur beperk ik mij daartoe in Nederlandse musea.

  • fullsizeoutput_4cb7
  • IMG_3991
  • IMG_7877

In het Singer museum in Laren is tot 10 Januari 2021 te zien;

Schilders van het licht. Een mooie tentoonstelling met schilderijen uit de ModerneKunstbeweging. Schilders die het hebben aangedurfd om met totaal niet gangbare kleuren landschappen en stillevens op het doek te zetten. Co Breman is een van mijn favorieten in dit gezelschap. Het schilderplezier spat van de doeken af. 

Heel jammer dat dit museum weer heeft moeten sluiten. Hopelijk wordt de expo verlengd.

Voor meer info; ga naar

IMG_9401

Ook Museum De Fundatie in Zwolle geeft een schilder de kans om haar werk te laten zien dat alles te maken heeft met licht en donker. Tot 3 Januari 2021 loopt de tentoonstelling Lofoten van Anneke Wilbrink.

Anneke geeft op de website van het museum een prachtige introductie van haar werk.

Orde uit de chaos, licht vanuit het donker. Een monument voor het leven. Ik ben heel benieuwd. Ik zal deze expo zeker bezoeken.

Deze on-line site is nog steeds te bezoeken ook nadat de datum van de expo is verstreken.

STEAL LIKE AN ARTIST

Een zeer lezenswaardig boekje van Austin Kleon.

Het is verkrijgbaar in meerdere musea-shops en leest gemakkelijk weg. Je vindt er veel tips en trucks die je creativiteit kunnen verhogen Veel van wat daar wordt vertelt pas ik al jaren toe. De overkoepelende boodschap is: Wees een spelende ziel, Wees kritisch op je werk maar blijf experimenteren. Kunst maak je in hoofdzaak voor jezelf. Erwin Olaf heb ik eens horen zeggen: fijn als anderen het goed vinden maar de voldoening voor de kunstenaar ligt in het maakproces.

IMG_6685

Digitale Museumtoer.

Het Rijksmuseum Twenthe heeft prachtige digitale tentoonstellingen op haar site gezet waaronder de utopische landschappen van Carlijn Kingma.

Heel gemakkelijk doorheen te scrollen. Een sublime poging van dit museum om de aandacht voor kunst levend te houden en te verdiepen.

 

Delen