Wist je dat… over schilderen


In de ‘Wist Je Dat….’ rubriek wordt informatie gedeeld die interessant kan zijn voor iedereen die zich bezig houdt met het maken van kunst.

Het maken van een mooie achtergrond met Acryl en alcohol is het begin van een ontdekkingsreis en kan je creativiteit een enorme oppepper geven. Hoe je dat doet?

fullsizeoutput_3782

Bouwstenen voor een boeiende aquarel.

Aquarelleren is niet de gemakkelijkste techniek. Hoe breng je meer van jezelf in je werk? Hoe ontwikkel je een eigen handschrift? Er is nu een heel goede methode ontwikkeld om je verder te helpen.

Atelier van Vegchel heeft een losbladig systeem ontwikkeld. Een handleiding met 30 kaarten en opdrachten, compleet met standaard. Wil je de cursus digitaal? dat kan. Ga voor meer info naar

 

fullsizeoutput_38a7

Voor hen die schilderen met watervermengbare olieverf heb ik een tip.

Over dit medium is een boek uitgekomen van Bob Tomanovic. Hoewel het behoorlijk commercieel is opgezet ben ik toch zeer onder de indruk van zijn tips. Het boek geeft veel inzicht in het gebruik van verschillende mediums zoals lijnolie, aquapasto in combinatie met wassingen en het combineren van acryl en watervermengbare olieverf. Ik heb al enkele experimenten uitgeprobeerd. Alles wordt helder beschreven. De taalfoutjes nemen we voor lief.

Prijs-kwaliteits-verhouding gunstig.

Ik heb het experiment aquarelleren met olieverf  op voorbewerkt papier met mooie resultaten afgerond en vind dat de kleuren onwaarschijnlijk krachtig zijn terwijl het geheel er blijft uitzien als een aquarel.

Kortom een geweldig boek. Een must have voor de creative geest die wil experimenteren. Voor nog meer info kan men zich inschrijven op de Facebook site; AncoraAqua.

Alles over Watervermengbare Olieverf. door S.B. Tomanovic

Hieronder een videofilmpje over zijn nat-in-nat techniek.

  • fullsizeoutput_3ca2
  • fullsizeoutput_3c9c

Experimenten met water-vermengbare olie op papier dat is voorbewerkt met een mengsel van Aqua-pasto en water.

De verf hecht zich niet erg aan het papier zolang het niet droog is, waardoor je er nog lang in kunt blijven werken. Weghalen van opgebrachte verf en veranderen van de compositie is daardoor mogelijk.

Wel vind ik dat het papier dat niet hoeft te worden gespannen, zoals we wel gewend zijn bij aquarelleren, toch enigszins gaat bobbelen zodra het gaat drogen. Dit probleem wordt weer verholpen door het een dag plat onder een zwaar oppervlak (verzwaarde drager) te laten liggen. Ik heb voor mezelf besloten het papier wel op te spannen want dan blijft het beter in de juiste vorm.

Hieronder volgt nog een filmpje over het aquarelleren van een portret. Zie hoe mooi en los de kunstenaar werkt. Daarvoor moet je veel hebben geoefend. Dit is ook met watervermengbare olie te evenaren.

Van 15 tot 17 September 2017 vindt Bussum cultureel plaats.

Een cultureel spektakel met muziek, dans, theater en andere kunst. Kijk voor meer details op www.bussumcultureel.nl.

Met de Vrije Schilders hebben we besloten om onze stand een Mondriaan look te geven.

Opdracht is; Maak een werk in de geest van Piet Mondriaan.

Voor mij betekent dat informatie verzamelen over Piet Mondriaan.

Zijn werk is merendeels gebaseerd op de beeldende kracht van kleur, lijn en vlak. Hij hing de theosofische leer aan en was erg geïnteresseerd in de waarheid achter de uiterlijke verscheidenheid. Het voert te ver om de theosofische basisregels hier te bespreken. Maar dynamische verhoudingen, een harmonisch geheel was vooral in zijn abstracte werken van groot belang.

 

 

IMG_3121

Het is moeilijk om een schilderij te maken waarvan jezelf denkt; dit is een masterpiece. Dat gebeurt niet vaak.

Toch ben je op de goede weg als je veel oefent en vooral wanneer je het werk analyseert en naschildert van schilders die jou raken.

Zoek voorbeelden van werk van jouw favorite schilders en vergelijk dat met je eigen werk. Zo kom je erachter waar je meer aandacht aan moet besteden. Je zult er verbaasd van staan hoeveel je leert door het werk van je favorite schilders te kopiëren. Het is niet waar als men zegt dat het kopiëren van goede schilderijen je nergens brengt. Wel moet je heel serieus en eerlijk durven kijken naar het eigen werk.

Er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken in je zoektocht naar fouten in je werk.

Neem een foto, bekijk het werk in de spiegel, zet het ondersteboven. En kijk, kijk, kijk. Mijn favoriete schilder is Georgia O’Keeffe. Haar werk teken en schilder ik graag na als oefening. Ik leer van haar kleurgebruik en lijnenspel. Natuurlijk is het niet de bedoeling om zulke schilderijen als eigen werk op je website te zetten.

 

Delen