Wist je dat… over schilderen


In de ‘Wist Je Dat….’ rubriek wordt informatie gedeeld die interessant kan zijn voor iedereen die zich bezig houdt met schilderkunst.

Het maken van een mooie achtergrond met Acryl en alcohol is het begin van een ontdekkingsreis en kan je creativiteit een enorme oppepper geven. Hoe je dat doet?

fullsizeoutput_3782

Bouwstenen voor een boeiende aquarel.

Aquarelleren is niet de gemakkelijkste techniek. Hoe breng je meer van jezelf in je werk? Hoe ontwikkel je een eigen handschrift? Er is nu een heel goede methode ontwikkeld om je verder te helpen.

Atelier van Vegchel heeft een losbladig systeem ontwikkeld. Een handleiding met 30 kaarten en opdrachten, compleet met standaard. Wil je de cursus digitaal? dat kan. Ga voor meer info naar

 

fullsizeoutput_38a7

Voor hen die schilderen met watervermengbare olieverf heb ik een tip.

Over dit medium is een boek uitgekomen van Bob Tomanovic. Hoewel het behoorlijk commercieel is opgezet ben ik toch zeer onder de indruk van zijn tips. Het boek geeft veel inzicht in het gebruik van verschillende mediums zoals lijnolie, aquapasto in combinatie met wassingen en het combineren van acryl en watervermengbare olieverf. Ik heb al enkele experimenten uitgeprobeerd. Alles wordt helder beschreven. De taalfoutjes nemen we voor lief.

Prijs-kwaliteit-verhouding gunstig.

Ik heb het experiment aquarelleren met olieverf  op voorbewerkt papier met mooie resultaten afgerond en vind dat de kleuren onwaarschijnlijk krachtig zijn terwijl het geheel er blijft uitzien als een aquarel.

Kortom een geweldig boek. Een must have voor de creative geest die wil experimenteren. Voor nog meer info kan men zich inschrijven op de Facebook site; AncoraAqua.

Alles over Watervermengbare Olieverf. door S.B. Tomanovic

Hieronder een videofilmpje over zijn nat-in-nat techniek.

De foto van het windlicht is geschilderd met water vermengbare olieverf. Hier zie je dat de fijnschilder methode ook heel geschikt is voor dit medium.

fullsizeoutput_d37

Het is moeilijk om een schilderij te maken waarvan jezelf denkt; dit is een masterpiece. Dat gebeurt niet vaak.

Toch ben je op de goede weg als je veel oefent en vooral wanneer je het werk analyseert en naschildert van schilders die jou raken.

Zoek voorbeelden van werk van jouw favorite schilders en vergelijk dat met je eigen werk. Zo kom je erachter waar je meer aandacht aan moet besteden. Je zult er verbaasd van staan hoeveel je leert door het werk van je favorite schilders te kopiëren. Het is niet waar als men zegt dat het kopiëren van goede schilderijen je nergens brengt. Wel moet je heel serieus en eerlijk durven kijken naar het eigen werk.

Er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken in je zoektocht naar fouten in je werk.

Neem er een foto van, bekijk het werk in de spiegel, zet het ondersteboven. En kijk, kijk, kijk. Mijn favoriete schilder is Georgia O’Keeffe. Haar werk teken en schilder ik graag na als oefening. Ik leer van haar kleurgebruik en lijnenspel. Natuurlijk is het niet de bedoeling om zulke schilderijen als eigen werk op je website te zetten.

 

Hoe je kunt leren een goede fijnschilder te worden is iets anders dan het maken van kunst.

Schilderen heeft in de eerste plaats te maken met techniek, met vakmanschap. Een goede kunstenaarsopleiding kan daarbij helpen maar is geen voorwaarde. Op een academie leer je in de eerste plaats te anticiperen op wat er in de maatschappij gebeurt. Oplossingsgericht denken. Creatief denken. Vaak leer je de technische kneepjes van het vak niet. Luister naar onderstaande Engels gesproken video van Andrey Tischler en beoordeel in hoeverre je het met hem eens bent.

 

 

 

IMG_9558

Delen