Met het oog op kunst


“Met het oog op kunst”  is een rubriek waarin info wordt gedeeld over exposities, evenementen en kunstbeurzen die ik heb bezocht of zal gaan bezoeken. Deze rubriek zal dus steeds worden opgeschoond en aangevuld.

Elke definitie van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden. Daarom betekent kunst voor iedereen wat anders. Kunst betekent vandaag voor mij iets heel anders dan voor mijn moeder.

Ik kom uit een gezin met ouders die nauwelijks de eindjes aan elkaar konden knopen. Alle tijd en energie moesten ze geven om gezin, werk en kerk draaiende te houden. In zo’n situatie kan het niet anders dan dat het nuttige met het aangename moest worden verenigd.
Er werden prachtige naai, brei en haakwerken geproduceerd maar ze werden niet gewaardeerd om hun kunstzinnige kwaliteiten. Als je goed was in een handwerk moest dat dienstbaar worden gemaakt aan je levensopdracht.  Je kinderen opvoeden en zorgen dat ze schoon, heel en warm gekleed op school verschenen.

Hoe anders is de wereld waarin wij leven op dit moment.

Velen hebben tijd, geld en steeds weer nieuwe middelen beschikbaar om mee te experimenteren.

Vandaag mag ik kunst maken omwille van de kunst. Naar eigen esthetische waarden en normen.
In de ogen van sommigen volkomen nutteloos. Heerlijk!

IMG_7877

Over Realistische kunst.

Met ‘Realisme’ wordt een kunstbeweging in de 19e eeuw aangeduid. Het beoogde doel was het realistisch weergeven van de maatschappelijke werkelijkheid. Het werd gezien als een reactie op de Romantiek.

Overigens is er altijd al realistische schilderkunst geweest en  die zal er ook altijd blijven. Het bijzondere aan het werk van schilders die de stroming ‘Realisme’ voorstonden was dat zij de ongeïdealiseerde werkelijkheid in beeldtaal wilden vatten. De Aardappel-eters van Vincent van Gogh is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de pissende vrouw van Rembrandt zou je onder die noemer kunnen vatten. In dat licht bekeken was Rembrandt zijn tijd ver vooruit.

 

  • IMG_8214
  • 150e304b71bd442eaa0b26e1f123090e
  • fullsizeoutput_3461

De in New-Mexico geboren Georgia O’ Keeffe (1887-1986) is één van de kunstenaars wiens werk ik zeer bewonder.

Van haar is het gezegde; Niets is minder realistisch dan realistische schilderkunst.

 

Als je geïnteresseerd bent in opmerkelijke kunst en creativiteit op veel verschillende gebieden, als je wel wat positieve inspiratie kunt gebruiken,

kijk op onderstaande site onder ‘Kunst’

Museum Voorlinden in Wassenaar.

Een particulier museum op een sjieke locatie. Omringd door bos, en mooie tuinen van Piet Oudolf.

Het museum is de moeite meer dan waard. In een oogstrelend gebouw wordt een verzameling hedendaagse kunst getoond die mij meer dan heeft geraakt. De huidige tentoonstelling heeft de titel; De Tussentijd. De kijker wordt uitgenodigd te vertragen, tot stilstand te komen en dat lukt.

 

 

 

 

fullsizeoutput_3c33
fullsizeoutput_3c3f

We zien ook een werk van Stephane Thidet die de fantasie op hol doet slaan.

Een houten blokhut in het maanlicht. Het regent pijpenstelen. Maar…in de hut, niet er buiten. Een typisch geval van inside-out.

Delen