Met het oog op kunst


“Met het oog op kunst”  is een rubriek waarin info wordt gedeeld over exposities, evenementen en kunstbeurzen die ik heb bezocht of zal gaan bezoeken. Deze rubriek zal dus steeds worden opgeschoond en aangevuld.

Elke definitie van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden. Daarom betekent kunst voor iedereen wat anders. Kunst betekent vandaag voor mij iets heel anders dan voor mijn moeder.

Ik kom uit een gezin met ouders die nauwelijks de eindjes aan elkaar konden knopen. Alle tijd en energie moesten ze geven om gezin, werk en kerk draaiende te houden. In zo’n situatie kan het niet anders dan dat het nuttige met het aangename moest worden verenigd.
Er werden prachtige naai, brei en haakwerken geproduceerd maar ze werden niet gewaardeerd om hun kunstzinnige kwaliteiten. Als je goed was in een handwerk moest dat dienstbaar worden gemaakt aan je levensopdracht.  Je kinderen opvoeden en zorgen dat ze schoon, heel en warm gekleed op school verschenen.

Hoe anders is de wereld waarin wij leven op dit moment.

Velen hebben tijd, geld en steeds weer nieuwe middelen beschikbaar om mee te experimenteren.

Vandaag mag ik kunst maken omwille van de kunst. Naar eigen esthetische waarden en normen.
In de ogen van sommigen volkomen nutteloos. Heerlijk!

IMG_7877

Als je geïnteresseerd bent in opmerkelijke kunst en creativiteit op veel verschillende gebieden, als je wel wat positieve inspiratie kunt gebruiken,

kijk op onderstaande site onder ‘Kunst’

Vanaf zaterdag 9 december 2017 tot Mei 2018 presenteert museum Voorlinden een nieuwe collectietentoonstelling. Stage of Being – vernoemd naar het gelijknamige schilderij van Robert Zandvliet – laat zien hoe kunstenaars door de tijd heen de mens met al zijn emoties en driften verbeelden. 45 werken in uiteenlopende disciplines zetten aan tot nadenken over wie we zijn, over onze relatie tot anderen en hoe wij worden herinnerd wanneer we er niet meer zijn.

Wie zijn we, waar komen we vandaan? Wat doen we hier? Waar gaan we naartoe?

We leven in een wereld van vooruitgang: we weten meer, we worden ouder, misschien worden we zelfs ooit onsterfelijk. Tegelijkertijd worstelt de mens met gevoelens van leegte, eenzaamheid en angst. Ooit boden religies en ideologieën houvast en namen twijfels weg. Nu zijn we aangewezen opzelfhulpboeken, de psychiater, de filosoof, de coach, maar vooral op onszelf.

Kunstenaars durven zich bij uitstek bloot te stellen aan fundamentele vragen. Het wezen van de kunst is misschien wel het bezweren van de existentiële, menselijke angst. Kunst kan de mens een spiegel voorhouden. Soms heel rechtstreeks, rauw en confronterend. Soms indirect, subtiel verpakt.

Een particulier museum op een sjieke locatie. Omringd door bos, en mooie tuinen van Piet Oudolf.

Het museum is de moeite meer dan waard. In een oogstrelend gebouw wordt een verzameling hedendaagse kunst getoond die mij meer dan heeft geraakt.

 

 

 

 

5_VSB1585_1920px-596x397

IMPRESSIONISM & BEYOND. A WONDERFUL JOURNEY

di 16 januari t/m zo 6 mei 2018

Deze tentoonstelling toont een deel van de bijzondere privécollectie van de Van Vlissingen Art Foundation. Prachtige werken van Franse meesters als Monet, Renoir, Signac, Matisse en Picasso vullen de museumzalen en daar is Singer Laren buitengewoon trots op. Naast de betrekkelijk onbekende en grote collectie impressionisten en post-impressionisten gaat deze expositie ook over het avontuur van verzamelen.

Inmiddels heb ik deze tentoonstelling bezocht. Heel veel inspiratie opgedaan. Hieronder vindt je drie bloem-schilderijen. Een vaas met gele tulpen van Pablo Picasso, Een vaas met klaprozen van  Odilon Redon en een klaproos van Tiny de Graaf.

  • IMG_0257
  • IMG_0382
  • IMG_0384

Vandaag een superdag gehad.

Hollandse Meesters in de Hermitage, Amsterdam gezien. Tot mijn verbazing was het deze maandag niet echt druk. Ik koos voor het zien van drie verschillende expo’s en daar heb ik geen spijt van. Alle drie zijn ze de moeite waard.

De mogelijkheid van een krukje dat aan de hand kon worden meegenomen, een goed inpandig restaurant en een museumshop die een lust voor het ook is hebben mij vijf prachtige uren bezorgd. De levendige beschrijving van de schilderijen via de audiotour werden ook zeer gewaardeerd. Kortom; gaat dat zien!

 

 

  • IMG_0444
  • IMG_0457
  • IMG_0439

Delen